Bir Fenomen Doğuyor: Büyük Hilmi!

O nam-ı diğer Büyük Hilmi… Köpekle adam döven, petrol günü yapan, düğün davetiyesine 1500 lira istenince 1000 lirayı 20’şer lira şeklinde zarflara koyup dağıtan zihni sinir iş adamı, baba figürüne ihtiyacı olan oğluna Amerika’dan baba maketi gönderen Hilmi Kazmıkçı… Müteahhit, taksi plakası sahibi, cafe işletmecisi, petrol ofisi sahibi ve kendinden üçüncü tekil şahıs olarak bahsettiği “Hilmi bunu beğendi” cümlesiyle ekranların son fenomeni.

Büyük Hilmi
Büyük Hilmi

Şinasi Yurtsever’in canlandırdığı karakter Kardeş Payı’nın yedek mermisi olarak başladığı sezon boyunca yıldızlaştı. Aslında Şinasi Yurtsever daha önce birçok projede rol almıştı, İşler Güçler’deki yapımcı hımbıl Hakkı rolüyle dikkat çektikten sonra Kardeş Payı’nın Aristokrat Hilmi’si olarak yıldızını parlattı. Oyuncunun yeteneği bir yana doğru rol ile doğru oyuncunun buluşması sanırım bu başarının anahtarı. Rolü yazan senaryo ekibine ayrıca bir alkış gerek. Gelin beraber Hilmi’nin röntgenini çekelim, nasıl bu kadar sevildi, içselleştirildi…

Öncelikle Hilmi kendi deyimiyle “kapitalizmin kölesi, emperyalizmin uşağı, paranın efendisi” olan bir adam. Eşini üç kere aldatmış ve bir çocuk babası olan Hilmi tam anlamıyla mükemmellikten uzak bir karakter. Kadınların yastık altı mevduatına göz dikecek kadar küçük hesaplar peşinde, aşağılayı üslubuyla dobralığın kitabını yazan bir sonradan görme… Karakter öyle sevildi ki kendisini bir bankanın özel mevduat hesabı reklamlarında görmeye başladık çünkü her ne kadar karikatürleştirilse de ayağını bastığı yer oldukça gerçek Hilmi’nin.

Kardeş Payı Hilmi
Kardeş Payı Hilmi

Türkiye’deki göç dalgaları ile kentlerdeki göçmen nüfusun 50 yılı aşkın süredir giderek arttığı malumunuz, üstelik 80’lerden sonraki ticari politikalarla küçük işletmecilerin sermaye edinmesi, 90’lardan günümüze kadar uzanan süreçte sermayenin hızla el değiştirmesi ile Anadolu Kaplanları gibi realitelerle de yüzyüze geldik. Değişen Türkiye içinde elbette birçok yeni zengin kalıbı, gördüğü her işe elini atan tüccar anlayışı gelişti. Küçük kasabalarda hala hem cafesi, hem petrol istasyonu hem de inşaat şirketi olan aileler var ve Kardeş payı adlı dizide de olduğu gibi bu aileler soyadlarıyla işletmelerini onurlandırırlar. Hilmi buradan baktığınızda özellikle küçük şehirlerde yaşam tecrübesi olanlar veya çevresinde Anadolu’dan göçtükten sonra zenginleşen tüccarlar bulunduran izleyiciler (yani aslında hepimiz) için çok bildik bir hikaye. Banka reklamında gördüğümüzde de yadırgamıyoruz, dizi içinde doktor taklidi yaptığı sahnede de, petrol günü yaparken de… Çünkü yapabilir… O her işe el atabilir, iş bitiriciliği ile izleyiciye komedi vadederken kendi köşeyi dönme çabasını artırarak hayatındaki virajları zorlar. Küçük hesapçılığı da bu hırsın olmazsa olmazı değil mi zaten? Hilmi’yi izlerden “bizim bir komşumuz vardı” diyen bir anneniz varsa emin olun yalnız değilsiniz.

Aslına bakarsanız Hilmi’yi Avrupa Yakası’ndaki Burhan Altıntop’a çok benzetiyorum. Her gün iş hayatında, çevremizde, komşumuz olarak böyle insanları görüyoruz. Bu derece uç bir örnek değiller belki ama Hilmi her gün sokakta yaşayan insanların karması adeta. Her bölümde sürprizler yapan, hiçbir esprisini tahmin edemediğiniz, aslında muhatabı için komik bile olmayan durumlar izleyiciyi ekran başında kahkahaya boğan… Aklı yalnızca ticarete çalışan, pratik zekalı ama tam anlamıyla gözünü para bürümüş bir adam Hilmi, kendine lakap takacak kadar burnu büyük…

Kardeş Payı Şinasi Yurtsever
Kardeş Payı Şinasi Yurtsever

Bugüne kadar Yabancı Damat’ta, Bir Bulut Olsam’da, Sen de Gitme’de birçok dizide ekranda gördüğümüz, Küçük Kıyamet ve Vavien gibi filmlerle beyazperdede boy gösteren  Şinasi Yurtsever’in bu karakteri bu derece başarılı canlandırması senaristlerin olduğu kadar kendisinin gözlem yeteneğiyle de ilgili. Karakterin yazılma, oynanma özetle projelendirme ve yaratılma aşamasında sosyolojik bir birikim olduğu aşikar, zira bu karakter bu yüzden tuttu, bu kadar komik, gerçekçi ve bizden biri. Uyanık “köylü kurnazı” Hilmi’nin sonradan zenginleşmesiyle beraber büyüyen ve onu “Büyük Hilmi” yapan hikmeti anlaşılabilir. Belki de günlük hayatımızda komik duruma düştüğümüz ama gülemediğimiz birçok insanın girişimci ruhunun ve amansız hırsının tezahürü bu karakter. Aslına bakarsanız zaten bu kadar gerçek olduğu için bu derece komik ve Burhan Altıntop misali femomenleşmeye teşne.

Dipnot Televizyon yazılarını ve çok daha fazlasını Dipnot Tablet dergide okuyabilirsiniz.

App. Store’dan iPad ve iPhone’nunuza ÜCRETSİZ indirmek için tıklayınız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir