Kore Dizileri Türkiye’de Fırtına Gibi Esiyor!

Yıl 2005… TRT’de yayınlanan “Düşlerimin Prensi” dizisi ile hikaye başlıyor. Zamanla şu an 67.000 kayıtlı üyesi bulunan Korea-Fans forumu ile Kore dizileriyle tanışan izleyiciler birbirleriyle etkileşim kuruyor ve yeni diziler, filmler keşfederek Kore kültürüne yakınlaşıyor. Öyle ki Mersin’de Korekolik adlı bir dergi bile yayınlanmaya başlıyor. 2009 yılında görünür olan ilgi zamanla yapımcıların da kitleyi fark etmesini sağlıyor. (Kore dizileri hayranlarının dizilere dvd veya online izleme yöntemleriyle ulaştıklarını da belirtmeliyim.)

Kore Dizileri
Kore Dizileri

Bir Aşk Hikayesi, Aşk Ekmek ve Hayaller gibi diziler Kore dizilerinden uyarlanırken yeni başlayan diziler üzerine “uyarlama mı” spekülasyonları dönüyor. A Gentleman’s Dignity iddiası şimdilerde Kiraz Mevsimi dizisi için konuşuluyor örneğin ve ekrana gelmeye hazırlanan bir diğer proje Günahkar’ın Nice Boy adlı diziden uyarlanacağı bilgisi forumlarda Kore fanlarını ateşlemiş durumda.

Filmlerden en meşhur olan Kore uyarlaması ise Özcan Deniz’in Evim Sensin adlı filmi. Yapılan uyarlamaların da fanatiği olan yaş kitleleri düşünüldüğünde Kore dizileri izleyenler ile hemen hemen aynı yaş grubunu yakaladığını ve fanatikleştirdiğini söyleyebiliriz. Hatırlarsınız Bir Aşk Hikayesi dizisi fanları sayesinde ömrünü bir süre daha uzatmış, fanatiklerin dizi yayından kaldırılmasın diye başlattığı kampanya kanalı kararından geri döndürmüştü. Anlayacağınız üzere pasif bir izleyicilik değil sosyal ağlarda tartışan, kanal ile etkileşime giren, birbirlerini tanıyan aktif bir seyircilik şeklinden bahsediyorum Kore dizileri ve uyarlamalarını konuşurken. Bunun da nedeni muhtemelen genç ve internetle büyümüş olan bir neslin bu dizilerin izleyicisi olması. Altını çizmekte fayda var, her Kore uyarlaması aynı başarıyı yakalayamıyor, uyarlamaların başarısını ise elbette ne ölçüde yerelleştirilebildikleri belirliyor.

Biraz da istatistik vereyim. Google trends üzerinden “kore dizileri” veya “kore dizileri izle” kelimelerinin trend artışına baktığınızda da grafik artan ilginin ivmesini göz önüne seriyor. Kore dizileri kelimesinin aylık ortalama aranma sayısı ise 201.000…

Kore Dizileri Trends
Kore Dizileri Trends

Kore Dizilerinin Kerameti nedir?

Kore dizilerinde gençler ne buluyor diye sorulduğunda, forumlardaki tartışmalar okunduğunda karşımıza “saf romantizm” vurgusu çıkıyor. Kimi işlerin ailece izlenebilecek diziler olduğu vurgulanırken, kimilerinde iyilik ile üstesinden gelinen zorluklar ve dayanışmanın altı çiziliyor. Genellikle gençlerin ilgi gösterdiği Kore dizilerini birkaç bölüm bile izleyen biri Türkiye ile kültürel benzerlikleri görebilecektir. Aile kurumu ve ilişkiler açısından Türkiye geleneklerine yakın kültürel özellikler bulunduran Kore dizileri sürprizler doğuran senaryolarıyla dikkat çekiyor.

Kore Dizisi
Kore Dizisi

Elbette dillerde dolaşan, toplu taşıma araçlarında kulağınıza çalınan dizi müzikleri de ilginin pekiştiricisi oluyor.

Bir diğer dikkat çekici nokta ise Kore dizilerinin mutlu sonla özdeş olması… Çoğu mutlu sonla biten bu hikayeler, aile bağları, iyi ve saf aşklar… Size de Yeşilçam’ı anımsattı değil mi? İşte ben dizilerin başarısının asıl sırrının Yeşilçam’dan günümüze gelen kültürel miras olduğunu düşünüyorum.

Kore Dizi
Kore Dizi

Türkiye Dizilerinden Ne Farkı Var?

Sürprizli senaryo ve kurgu yapısıyla izleyicileri cezbeden bu dizilerin Türkiye dizilerinden en büyük farkı ise ortalama 15 bölüm olmaları. Özetle zaman çalmıyorlar… Bağımlılık yaratacak derecede sürükleyici hikayeleri “2. sezonda tadı kaçtı” denmesine fırsat vermeden bitiriyorlar. Bu etkili olur mu diye soranlarınızı duyar gibiyim… Bizden bir örnek vereyim… Ezel ilk sezon sonunda final yapsaydı, Kenan ile Ramiz’in gençliğine hiç dönülmeseydi yani 2. sezonda kan kaybetmeseydi daha büyük bir efsane olarak hafızalarda kalmaz mıydı?

Kore dizileri ile tanışmak isteyenler olursa popülerolan veya efsaneler arasında yer alan şu projelere göz gezdirebilirler:

Princess’ Man, Secret Garden, Boys Over Flowers, Sungkyungkwan Scandal, City Hunter, My Girlfriend is a Gumiho.

 

Dipnot Televizyon yazılarını ve çok daha fazlasını Dipnot Tablet dergide okuyabilirsiniz.

App. Store’dan iPad ve iPhone’nunuza ÜCRETSİZ indirmek için tıklayınız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir