Diriliş Dizisi ve Battal Gazi Klişesi

Diriliş malumunuz geçtiğimiz haftalarda ekrana gelmeye başladı. Osmanlıcı üslubuyle ilk bölümden tartışma yaratan ancak prodüksiyon kalitesi göz önüne alındığında tüm ideolojik mesajların yanında bir alkışı hak ettiğini de iletmem gereken diziyi izlediğimde aklıma direkt Cüneyt Arkın filmleri geldi.

dirilis-dizisi
dirilis-dizisi

Tarihten, efsanelerden temellerini alan ana hikayenin neresi sana bu filmleri hatırlattı derseniz… “Bir türkün bir dünyaya bedel” olduğu ana fikri her iki anlatıda da mevcut, şöyle ki neredeyse bir tabur insanı kılıçtan geçiren Ertuğrul daha ilk bölümde kahramanlığını ilan etti.

Cüneyt Arkın filmlerindeki o intikam hırsı dizinin iliklerine de işleyecek gibi görünüyor. Aşık olduğu kız ve ailesi için obasını savaşın eşiğine getiren Ertuğrul elbette yalnız kuraklıktan kaçan halkı için değil sevdiği kadının intikamı için de kendini siper edecek…

Bir de elbette yabancı güzeller var. Cüneyt Arkın filmlerinin meşhur Bizans prensesleri Diriliş’te yerini Elenora’ya bırakmış durumda. Her ne kadar karakterin ömrünün çok uzun olmadığı kulislerde kulağıma çalınsa da temel denklemi oluşturan öğelerden biri olduğu kesin.

Bir diğer konu elbette filmlerdeki müslümanlık vurgusu. Özellikle Battal Gazi filmlerinde sıklıkla Müslümanlık ve türklük övgüsü yer alırdı. Diriliş’te de öyle, henüz dizinin ilk sahnesinde demir döven Ertuğrul iman gücüyle demiri tava getirdiğini söylüyordu dikkatinizi çekerim. Dakika bir gol bir dedirten replik Battal Gazi’nin abartılı repliklerinin törpülenmiş ama ana fikri sabitlenmiş versiyonu gibiydi…

Özetle Diriliş dizisi pek çok açıdan kült hale gelmiş kahramanlık hikayeleri anlatan Cüneyt Arkın filmlerini anımsatıyor. Farkı yok mu derseniz elbette var, Ertuğrul’un gözü o filmlerdeki kadar dışarıda değil. Evini, yurdunu bilen, sevdiğine “şimdilik” sadık bir erkek Ertuğrul. Hamasi söylemler filmlere göze çok daha az, alt metinde ideolojik vurgular yer alsa da ana hikaye halihazırda yürüyen dinamikleriyle ekranda. Bu dizinin tutması bu nedenle şaşırtıcı değil, zira bu denklem onyıllar önce de tutmuştu… Bu dinamikler zaten izleyicinin nabzıyla daha önce de uyuşmuştu.

Dipnot Televizyon yazılarını ve çok daha fazlasını Dipnot Tablet dergide okuyabilirsiniz.

App. Store’dan iPad ve iPhone’nunuza ÜCRETSİZ indirmek için tıklayınız. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir